Yangın Ekipmanları

Yangınlarda söndürme ekiplerinin her türlü müdahalede kullandığı yangın ekipmanları birçok çeşitten oluşmaktadır. Her biri farklı işlevlere sahip olduğu için faydaları tartışılmaz olan yangın ekipmanlarının kullanım alanları da değişkenlik göstermektedir.

Yangınların sonuçları, önceden önlem almanın gerekliliğini göstermektedir. Yangın, insan hayatını aniden etkileme ihtimali bulunan bir durum olduğu için önlemlerin hepsi her an yangın olabilirmiş düşüncesiyle alınmalıdır. Evlerde, ofislerde, büyük ölçümlü iş yerlerinde, atölyelerde, hastanelerde, fabrikalarda, toplu yaşam ve alışveriş merkezlerinde yangın için gerekli önlemlerin alınması ve gerekli tatbikatların belirli periyotlarla yapılması gereklidir.

Yangın ekipmanlarının standartlara uygun şekilde yerleştirilmesi, kullanımının ilgili personel tarafından öğrenilmesi, acil eylem planların yapılması, önceden alınacak önlemlere örnek olarak gösterilebilir. Yangın eğitimi profesyonel ekipler tarafından tüm personele verilmeli, söndürme, soğutma, kurtarma ve ilk yardım çalışmaları konusunda gerekli görevlendirmeler lokal olarak yapılmalı ve tüm bu çalışmalar yazılı hale getirilmelidir.

Yangın Ekipmanları Nelerdir?

Bu sektörde iş yapan herkesin yangın ekipmanları nelerdir diye düşünüldüğünde aklına gelen ilk şeyler; bina içi yangın dolapları, bina dışı yangın dolapları, dekoratif yangın dolapları, köpüklü yangın dolapları, yangın malzeme dolabı, yangın söndürme makaraları, yangın söndürme tüpleri, yangın vanası, yangın hidrantları, yangın söndürme hortumları, mobil söndürme cihazları, modüler su depoları, yangın pompaları, yangın kapıları, fosforlu dubalar, vanalar, rekorlar ve yangın merdivenleridir. Bunların yanı sıra yangın malzeme dolaplarının içerisinde bulundurulan kask, eldiven, kıyafet, gözlük vb. araç-gereçler de yardımcı ekipmanlar olarak ekiplerin işlerine yaramaktadır.

Yangın dolapları çeşitli ekipmanların bulundurulduğu sağlam ve dayanıklı koruma üniteleridir. Bina içinde duvara montajlı veya bina dışında yere sabitlenmiş olarak bulunan bu yangın ekipmanları bir hayli gereklidir.

Yangın söndürme tüpleri bağımsız olarak yangın köşelerinde olabildiği gibi yangın dolaplarında da bulundurulabilmektedir. Otomatik yangın söndürme mekanizmalarında ise sistem içine adapte edilerek, yangına müdahale etmesine olanak sağlanmaktadır.

Yangın söndürme makaraları, hortumların sarılı olduğu mekanizmalardır. Portatif olarak da bulunan yangın makaraları hareketli yapıları ile yangına yaklaştırılabilmekte ve aktif bir şekilde söndürme işlemini gerçekleştirebilmektedir.

Yangın ekipmanlarından bir diğeri ise yangın vanalarıdır. Kolay kapatılıp açılabilme özelliği ile en çok kullanılan vana türü küresel vanalardır. İtfaiye araçlarının en yakın hidrantlardan su doldurma kolaylığının yanı sıra binalara yakın yerlerde bulunması özelliği ile yangına tazyikli bir şekilde müdahale şansı olan yangın hidrantları da faydası tartışılmaz ekipmanlardandır.

Yangına dayanıklı kauçuk mamül hortumlar da yangın ekipmanlarının en iyilerdendir. Mobil köpük tankları yine portatif yapıları sayesinde, yangın kıyafetleri de personelin güvenliğini sağlaması münasebetiyle ekipmanlar içerisinde sayılmaktadır. Can kaybı yaşanmasın diye yangın solunum cihazları kullanılmakta, binaların içinden kolay tahliyeyi sağlaması için, yönetmeliklerdeki standartlara uygun şekilde monte edilen kapılar ve yangın merdivenleri kullanılmaktadır.

Yangın Ekipmanları Fiyatları

Fiyatları değişkenlik gösterse de yangın ekipmanları fiyatları genelde belirli standartlara uygun şekilde müşterinin arzına sunulmaktadır. Üretimde kullanılan maddelerin kalitesi, dayanıklı olması ve ithal edilip edilmemesi, yangın ekipmanları fiyatlarının oluşmasındaki en önemli etkenlerdir.

Bu fiyatları çeşitli firmaların fiyatlarıyla karşılaştırdığınızda birbirine çok yakın veya birbiriyle aynı olduğunu görürsünüz çünkü kalite fiyatı belirler. Gözden kaçırılmaması gereken en önemli şey insan canının hiçbir fiyatla kıyaslanamayacağıdır. Bu yüzden yangın ekipmanları fiyatları olası can kayıplarını ve daha büyük mal kayıplarını önlemek açısından çok da göze batan harcamalardan sayılmamalıdır.

Yangınların oluşturduğu zararların maliyeti yangın ekipmanları fiyatlarından daha az olamaz. Bir de yanına can kaybı olması ihtimalini de eklersek, kaliteden neden taviz verilmemesi gerektiği de ortaya çıkmış olur.

Yangın ekipmanları fiyatları ulusal standartlara uygun bir şekilde dizayn edilmektedir. Çeşitli yönetmeliklerde tüm yangın ekipmanlarının hangi standartlarda üretilmesi gerektiği, nasıl montaj yapılacağı, periyodik kontrollerinin nasıl yapılacağı ve bakım süreleri yer almaktadır. O yüzden firmaların ve müşterilerin ilgili kanun ve yönetmelikleri iyi incelemesi gerekmekte, özellikle firmaların yasalara uygun şekilde hareket etmesi gerekmektedir.

Kanunlara uygun hareket etmek firmaları cezai işlemlerden kurtaracağı gibi can ve mal kayıplarını da önleyecektir. Arz-talep dengesini koruyabilmek ve zararları minimize etmek için her kesimin kurallara uyması elzemdir. Yangın ekipmanları fiyatlarını incelerken, her iki tarafın bunları düşünerek hareket etmesi son derece önemlidir.